ニュース

イベント

2024.02.18

EquityとSustainabilityをデザインする:フードロスを防ぐためのシステムデザイン

アメリカ・シカゴにあるイリノイ工科大学Institute of Designは、1937年にドイツのバウハウスの関係者によって The New Bauhaus​​として設立され、以来教育や研究の領域でデザインの世界をリードしてきました。
Institute of Designでは、デザインの可能性を探索するためにAction Labという研究プロジェクトを組成し、都市、教育、金融、食、ヘルスケア、テクノロジーといった分野に対して、これらのシステムを変革するアプローチを探索しています。
この度、Action Labのプロジェクトの一つであるFood SystemsをリードするMaura Shea氏が来日し、武蔵野美術大学市ヶ谷キャンパスでレクチャーとパネルディスカッションを行うことになりました。Maura Shea氏は、Institute of Designの准教授であり、Food SystemsのAction Labの共同ディレクターです。
Food Systemのプロジェクトでは、Equity(公平性)とSustainability(持続可能性)に焦点を当て、循環経済とシステム変革に関する専門知識を活用し、都市における食品ロスの問題に向き合い、地域のコミュニティをエンパワーする活動を行っています。
レクチャーでは、食品システムによる公平性と持続可能性をデザインする取り組みについてご紹介します。 流通における食品余剰の防止から、都市の食品コンポストを都市の公共施設にするための支援まで、プロジェクトの事例を共有します。
パネルディスカッションでは、Maura Shea氏に加え、東京の蔵前地域で循環経済の実現を目指すelabの代表、大山貴子氏にも参加いただき、地域におけるフードシステムのあり方や、循環型社会実現のためのデザインについてパネルディスカッションを行います。


Designing Equity & Sustainability: Using Systems Design to Prevent Food Waste

Maura Shea is an Associate Professor at the Institute of Design at IL Tech in Chicago and the Co-Director of the ID Action Lab for Food Systems. From preventing food surplus at grocery stores to helping city government make food composting a city utility, she will share examples of her work in designing greater equity and sustainability into food systems.

日時
2024年3月26日(火)15:00-17:00(14:30開場)
場所
武蔵野美術大学 市ヶ谷キャンパス 5階
参加費
無料
お申し込み
Peatixよりお申し込みください
EquityとSustainabilityをデザインする:フードロスを防ぐためのシステムデザイン
使用言語
英語(通訳等はありません)
主催
武蔵野美術大学ソーシャルクリエイティブ研究所
共催
イリノイ工科大学Institute of Design
プログラム
15:00 イントロダクション
 岩嵜博論(武蔵野美術大学)

15:10-15:30 講演「The Future of Design-led Leadership」
 Anijo Mathew(イリノイ工科大学Institute of Design) 

15:20-16:00 講演「Designing Equity & Sustainability: Using Systems Design to Prevent Food Waste」
 Maura Shea(イリノイ工科大学Institute of Design)

16:00-17:00 パネルディスカッション、Q&A
 Maura Shea(イリノイ工科大学Institute of Design)
 大山貴子(Fog, Inc)
 岩嵜博論(武蔵野美術大学)
登壇者
Anijo Mathew
Dean, Professor of Entrepreneurship and Urban Technology, & ID Academy Director
Anijo Mathewは、イリノイ工科大学Institute of Designの学部長であり、アントレプレナーシップとアーバンテクノロジーを専門にする教授です。IDアカデミーのディレクターも務めています。彼は、デザイン・フィクション、デザインイノベーション、起業家精神といった切り口から、テクノロジーとメディアの融合が可能にするイノベーションの新たなモデルを研究しています。グローバル組織と協力し、変容するテクノロジーへの戦略的対応にも取り組んでいます。

Maura Shea
Associate Professor of Civic and Community Design & Food Systems Action Lab Co-Director
Maura Sheaはイリノイ工科大学Institute of Designの准教授で、コミュニティ主導の開発手法とアプローチを研究しています。 彼女はID Food Systems Action Labの共同ディレクターでもあります。 非営利組織においてリーダーとして10年以上働いた経験を持ち、市民と社会の協同、ヒューマンセンタードデザインが、つながりとウェルビーイングを通じてエクイティとインクルージョンを実現する方法に興味を持っています。彼女はMacalester Collegeで比較文学と哲学の学士号を、IDからはMaster of Design(MDes)を取得しています。

大山貴子
Fog, IncのCEO
米国ボストンサフォーク大学卒業後、ニューヨークで新聞社に就職。EdTechでの海外戦略、編集&ライティング業を経て、2014年に帰国。日本における食の安全や環境面での取り組みの必要性を感じ、100BANCH 入居プロジェクトにてフードウェイストを考える各種企画を実施。ワークショップ開発などに携わった後、2019年にfogを創設し、2021年にはELABを始める。2022年4月に第1子出産。2022年6月より武蔵野美術大学ソーシャルクリエイティブ研究所客員研究員。

岩嵜博論
武蔵野美術大学 クリエイティブイノベーション学科 教授
リベラルアーツと建築・都市デザインを学んだ後、博報堂においてマーケティング、ブランディング、イノベーション、事業開発、投資などに従事。2021年より武蔵野美術大学クリエイティブイノベーション学科に着任し、ストラテジックデザイン、ビジネスデザインを専門として研究・教育活動に従事しながら、ビジネスデザイナーとしての実務を行っている。 ビジネス×デザインのハイブリッドバックグラウンド。
Date
Tuesday, March 26, 2024 15:00-17:00 (doors open at 14:30)
Place
Musashino Art University, Ichigaya Campus, 5F
Admission
Free
Application
Please register through peatix
Designing Equity & Sustainability: Using Systems Design to Prevent Food Waste
Language
English
Organizer
Research Center for Social Creativity
Program
14:30 Doors open

15:00 Opening remarks
Hironori Iwasaki (Musashino Art University)

15:10 The Future of Design-led Leadership
Anijo Mathew (Institute of Design, Illinois Institute of Technology)

15:20-16:00 Food Systems Lecture
Maura Shea (Institute of Design, Illinois Institute of Technology)

16:00-17:00 Panel Discussion, Q&A
Maura Shea (Institute of Design, Illinois Institute of Technology)
Takako Ohyama (Fog, Inc)
Hironori Iwasaki (Musashino Art University)
Lecturer
Anijo Mathew
Dean, Professor of Entrepreneurship and Urban Technology, & ID Academy Director

Anijo Mathew is Dean and a Professor at the Institute of Design focused on entrepreneurship and urban technology. He is also the director of the ID Academy. His research evaluates new models of innovation enabled by technology and media convergence through the lenses of design fiction, design-led innovation, and entrepreneurship. He works with global organizations to adapt and change strategic responses to transforming technologies.


Maura Shea
Associate Professor of Civic and Community Design & Food Systems Action Lab Co-Director

Maura Shea is an Associate Professor of Practice at the Institute of Design (ID) focused on evolving community-led development methods and approaches. She is also the Co-Director of the ID Food Systems Action Lab. Working for over a decade as an innovation leader in national nonprofit networks, Maura is interested in civic and social collaboration and how human-centered design (HCD) can support equity and inclusion through the experiences of belonging and community well-being.
She holds a bachelor’s degree in comparative literature and philosophy from Macalester College and a Master of Design (MDes), with a concentration in visual tools for design research, from ID.


Takako Ohyama
CEO at Fog, Inc

After graduating from Boston Suffolk University in the U.S., Takako Ohyama worked for a newspaper in New York City. After gaining experience in overseas strategy in the fields of EdTech and editing & writing, Takako returned to Japan in 2014. Feeling the need to address food safety and environmental issues in Japan, she worked on various projects to address food waste at the 100BANCH Residency Project. After engaging in workshop design projects, she founded fog in 2019, started ELAB in 2021, had her first child in April 2022, and has been a visiting researcher at Musashino Art University's Research Center for Social Creativity since June 2022.


Hironori Iwasaki
Professor, Musashino Art University

Hironori is a professor at Department of Creative Innovation, Musashino Art University in Tokyo, where he teaches business strategy and design practice. He is specialized in strategic design and business design. As a business designer, He has been leading innovation projects and new product / new business development projects for major companies in Japan for more than twenty years. He had been working on branding, innovation, new business development and startup investment during his tenure at Hakuhodo. He has been awarded many awards including Red Dot Award Communication Design and D&AD Awards Design Transformation Category. He received master’s degree from Institute of Design, Illinois Institute of Technology and PhD in Management Science from Kyoto University.